paseo maritimo altafulla

Altafulla és un petit municipi de la província de Tarragona que té com atractiu principal que es manté allunyat de l’enrenou del turisme de la Costa Daurada. Sense platges massificades i abarrotades d’hotels i amb uns carrers plens d’història, Altafulla es converteix en la destinació ideal per al turisme familiar, per a parelles o per a aquells que busquen un lloc tranquil per descansar i desconnectar de la rutina.

L’oferta cultural, esportiva i de lleure es complementa amb el seu patrimoni històric, del que en queden bastants exemples arquitectònics. De fet, al 1998, el poble va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional pel conjunt medieval de la Vila Closa. I dos anys després, la UNESCO el va declarar Patrimoni de la Humanitat per la vila romana dels Munts.

Altafulla, amb el seu clima mediterrani, presumeix d’hiverns suaus, estius calorosos i primaveres i tardors càlids. Així que qualsevol època de l’any és bona per visitar el municipi i gaudir de les seves platges o del seu entorn natural.

A més, la situació estratègica d’Altafulla et permetrà visitar altres llocs sense haver-hi de recórrer llargues distàncies, com Barcelona, ​​la Tàrraco Romana, les platges de la Costa Daurada, PortAventura, el Delta de l’Ebre o els cellers del Priorat i el Penedès.

Què veure a Altafulla

Per conèixer Altafulla, no hi ha res millor que endinsar-se en els seus carrers i places per amarar-se de la seva història. Però si et ve de gust aprofundir una mica més, t’aconsellem que facis una visita guiada per la Vila Closa, Els Munts o el barri marítim. Les organitza l’Oficina de Turisme de la localitat i es requereix reserva prèvia.

altafulla

A continuació et mostrem els llocs més emblemàtics d’Altafulla.

Comencem amb la Vila Closa. Es tracta de l’antic nucli medieval emmurallat i fortificat, construït cap al segle XI però remodelat durant el XVIII, pel que moltes de les seves cases senyorials i places pertanyen a aquesta època. De la muralla només queda un tram que envolta el castell, dos torres i tres portals reformats.

L’edifici més emblemàtic és, sens dubte, el Castell, conegut també com «el Castell dels Montserrat». Estava situat a la frontera entre el Comtat de Barcelona i l’Al-Andalus, una zona de freqüents disputes, de manera que era més una fortalesa de defensa que la residència reial. El seu bon estat de conservació es deu a la reconstrucció que es va realitzar al segle XVII a partir d’uns plànols del segle XV. Encara conserva el pati original i una galeria renaixentista.

castillo de altafulla

Com que és de propietat privada no podràs visitar el seu interior però, en ocasions, l’Ajuntament d’Altafulla l’utilitza per realitzar esdeveniments públics. Per exemple, concerts de cambra.

Just al costat, es troba l’Església de Sant Martí, un edifici amb façana d’estil barroc i planta neoclàssica en forma de creu amb tres naus. Al seu interior estan enterrades les restes dels marquesos de Tamarit. A més, podràs admirar un retaule barroc de 1745.

Plaça de l'Esglèsia Altafulla

Darrere del temple, una cosa que a molta gent se’ls escapa, descansa semisoterrada la Pedra del Colsero, un bloc de pedra d’època romana (segle II) amb una inscripció a manera d’epitafi.

Piedra del Colsero Altafulla

En un dels flancs de l’església s’aixeca la Rectoria, també coneguda com Fòrum. És un edifici de pedra amb una senzilla façana i totalment quadrat. La importància la té el seu interior ja que està totalment reformat conservant els arcs de pedra gòtics. Això t’ajudarà a fer-te una idea de com era l’estructura d’una casa medieval i, a més, farà que puguis gaudir de diferents obres d’art ja que s’utilitza com a sala d’exposicions.

Rectoria Altafulla

El castell, la rectoria i l’església envolten la Plaça de l’Església, que destaca per la seva excel·lent acústica. Si visites Altafulla a l’estiu podràs comprovar-ho en persona, ja que és el lloc on, especialment a les nits, tenen lloc esdeveniments musicals i poètics com el Festival de Veus o el Cicle de Concerts.

A la Vila Closa també trobaràs La Placeta, la plaça més petita del casc històric des de la qual podràs tenir una tímida vista de la mar a través d’un dels portals que donaven accés a la muralla.

Encara que el lloc més emblemàtic d’aquest antic nucli medieval és la Plaça del Pou. En un dels seus extrems es troba l’Ajuntament, edificat al segle XIX i envoltat per diverses cases senyorials. Al seu costat, podràs contemplar el monument erigit en honor al fill il·lustre d’Altafulla, Antoni de Martí i Franquès, un químic que ha estat considerat com un dels científics més avançats del seu temps.

Plaça del Pou Altafulla

A l’altre extrem de la plaça es troba el monument a les torres humanes, o «castells». Es va construir amb argila a la fi del segle XX per commemorar el pilar de vuit amb folre i manilles que la Colla Vella dels Xiquets de Valls van aconseguir en 1878 en aquesta mateixa plaça. Segur que t’impressionarà perquè és una obra a escala real.

Monumento a las torres humanas Altafulla

Per anar de la plaça de l’Església a la plaça del Pou, hauràs de recórrer un dels carrers més encantadors d’Altafulla: el Carrer del Forn. El seu nom es deu al fet que en ell es trobava l’antic forn de pa. En recórrer-lo semblarà que has viatjat al passat, amb les seves escales, els detalls que recorden l’arquitectura medieval o el portal que formava part de la muralla.

Calle del Forn Altafulla

Si estàs per Altafulla durant la seva Festa Major, a principis de novembre, tindràs la sort de contemplar una gesta a l’abast de només uns pocs. Tots els anys el dia 11 d’aquest mes, els castellers de la ciutat formen un pilar de quatre amb el qual pugen els quaranta-dos esglaons del carrer del Forn que descarreguen davant de l’església de Sant Martí.

castellers altafulla

Passejant pels afores de la població trobaràs l’ermita de Sant Antoni. Es va construir en 1717 gràcies a les donacions del pescador Baltasar Rabassa. Però quan se li van acabar els diners, la construcció es va sufragar mitjançant la resta de pescadors, que es van comprometre a donar una part de les seves captures per finalitzar l’obra.

ermita de Sant Antoni Altafulla

Si baixes al passeig marítim no et toparàs amb grans edificis i hotels a peu de platja, sinó que et sorprendrà descobrir que el poble conserva la seva autèntica essència marinera en el que s’ha acabat anomenant el Barri de Botigues.

Aquest té el seu origen al segle XVIII, quan es van construir petits magatzems davant del mar que els pescadors utilitzaven per guardar els seus aparells i on els comerciants emmagatzemaven els productes destinats a les colònies americanes. Però va ser a principis del segle XX quan aquests espais es van transformar en habitatges, residències d’estiu i restaurants, transformant la primera línia de platja en un barri.

paseo maritimo altafulla

Un altre dels llocs més visitats d’Altafulla és la vila romana dels Munts. Es tracta d’un complex residencial, del segle I, les restes del qual et donaran una idea clara de com vivia un alt mandatari romà. Van ser moltes les luxoses viles que es van construir al voltant de Tàrraco, a tocar de la platja i destinades a l’agricultura i l’oci.

Els Munts va ser una d’elles. El complex conserva la planta baixa, dos estanys del que va ser el jardí i el magatzem, així com els dipòsits d’aigua que proveïen a la vila. Aquesta zona residencial, en la qual s’explica que va viure Caius Aurelio amb la seva dona Faustina, és part del conjunt arqueològic de Tàrraco i ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

En les restes de les habitacions encara es poden contemplar parts dels murals que decoraven les parets. I segur que et meravellarà el mosaic que cobria el terra dels passadissos.

villa romana de Els Munts altafulla

També són de gran importància les termes (o banys privats) que destaquen per ser els més grans de Catalunya.

Els Munts forma part del conjunt arquitectònic de Tàrraco, cosa que fa que moltes de les peces trobades en aquest jaciment es conserven al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Només està a 12 quilòmetres d’Altafulla, per si et decideixes a fer-li una visita.

L’entorn natural

Altafulla és un municipi emmarcat pel mar Mediterrani i el riu Gaià, el que li atorga un important valor ecològic. Precisament la desembocadura del riu Gaià va ser declarada Reserva Natural de la Fauna Salvatge el 1995, forma part de la Xarxa de Zones Humides de la Catalunya meridional i es va incloure dins el Pla d’Espais d’Interès Natural el 1992.

rio gaia altafulla

Si t’agrada la natura t’animem a que t’endinsis en els seus camins per descobrir els diversos hàbitats on viuen i nien petites aus, ratolins de camp i conills. I si tens sort potser puguis veure alguna guineu, un teixó o una mostela.

Els pins blancs són els arbres típics de la desembocadura, i en ells viuen esquirols, tot i que cal tenir paciència per poder veure’n un.

L’Associació Mediambiental La Sima organitza visites guiades per a grups i ofereix serveis i activitats que et permetran treure-li el màxim profit a aquest entorn. Però, sens dubte, un dels atractius d’Altafulla són les platges. El municipi compta amb dos: la platja d’Altafulla i el Canyadell. Les dues gaudeixen d’aigües cristal·lines i sorra fina i daurada.

playa altafulla

La primera, amb més d’un quilòmetre de longitud, és la més urbana i cada any rep la Bandera Blava que garanteix la seva qualitat. Aquí s’hi troba el Club Marítim que, tot i que ofereix la possibilitat de realitzar diferents esports nàutics, potencia la pràctica de la vela. De fet, en ell s’han disputat campionats de Catalunya, d’Espanya i mundials d’aquesta modalitat.

No és una platja massificada però si busques més tranquil·litat, et recomanem que vagis a El Canyadell, una petita cala de 60 metres de longitud situada a l’abric de les roques i apartada del centre urbà.

cala canyadell altafulla

Què fer a Altafulla

La tranquil·litat d’aquest poble et convida a passejar pel barri marítim i descobrir les seves botigues de records i els petits comerços. Però si busques grans zones comercials, el millor és anar a la part alta d’Altafulla. Allà, al costat de la Vila Closa, trobaràs l’Eix Comercial Amorós, que compta amb una àmplia oferta de serveis. També et pots traslladar als afores, en direcció a Tarragona, i apropar-te al Centre Lúdic Les Bruixes, on podràs portar als nens a un parc infantil.

Si el que t’agrada és el senderisme, Altafulla organitza la Ronda Verda del Baix Gaià. És una ruta que es pot recórrer a peu o amb bicicleta i que travessa uns 30 quilòmetres de camins rurals connectant les diferents poblacions de la part baixa del riu. Començant a l’ermita de Sant Antoni, no només recorreràs l’entorn natural sinó que també podràs visitar un grup de fortificacions defensives d’època medieval.

Com que és un poble tranquil, Altafulla fuig dels excessos de la vida nocturna, així que si busques locals de moda i discoteques, t’aconsellem que visitis Tarragona o Torredembarra. Però pots passar una bona estona a la sala de ball de la localitat i gaudir de bones copes i converses en algun dels seus bars o pubs.

Gastronomia

Altafulla, com a gran part dels municipis de Tarragona, és famosa pels calçots, cebes tendres a la brasa i acompanyades de salsa romesco. És una de les especialitats que no pots deixar de provar. Ni tampoc el xató (una amanida a base d’escarola, fruita seca, tonyina, anxoves i bacallà), la crema catalana o les diverses receptes de tradició marinera.

calçots altafulla

Si vols gaudir d’una experiència gastronòmica única pots visitar el restaurant Bruixes de Burriac, on el Xef Jaume Drudis ofereix una cuina de temporada elaborada amb productes de primera qualitat.

Una mica d’historia

Los primeros registros de la ciudad se remontan a mediados del siglo XI. Formaba parte, junto con otras colinas fortificadas, del límite sur del condado de Barcelona. Al estar situada en un promontorio, dominaba el entorno y le ofrecía protección a la población. Al mismo tiempo, la Vía Augusta romana le proporcionaba buenas comunicaciones con todo el territorio.

Els primers registres de la ciutat es remunten a mitjan segle XI. Formava part, juntament amb altres turons fortificats, del límit sud del comtat de Barcelona. A l’estar situada en un promontori, dominava l’entorn i li oferia protecció a la població. Alhora, la Via Augusta romana li proporcionava bones comunicacions amb tot el territori.

Fins al segle XV va pertànyer als comtes. Però va ser a partir del XVII, en passar a mans del marquès de Tamarit, quan Altafulla va viure una època d’esplendor econòmica en comercialitzar els seus productes amb les colònies americanes. Ja al XVIII, la població va augmentar i es va veure obligada a estendre’s cap al mar, superant les muralles.

Durant la Guerra de Secessió, el poble va ser saquejat diverses vegades i no es va recuperar fins ben entrat el segle XIX.

Altafulla va arribar al segle XX com una consolidada destinació turística que ha perdurat fins al dia d’avui.

Com arribar-hi

Altafulla està situada molt a prop de l’Autopista del Mediterrani, que connecta amb el centre i sud de la península. Si viatges en cotxe, hauràs d’agafar la sortida 32 de l’AP-7.

Si ho fas amb autobús, has de saber que hi ha línies regulars des de Barcelona, ​​Lleida i Saragossa. Des de Tarragona la millor opció és la línia 9 del bus urbà, amb recorregut a l’Amfiteatre i a les muralles de Tàrraco, o la línia d’autobusos d’El Penedès en direcció Tarragona-Salou-PortAventura.

Si viatges en avió i aterres a l’aeroport de Reus, pots arribar a Altafulla en uns 20 minuts en algun dels autobusos i mini-busos amb enllaç directe al poble.

D’altra banda, si aterres a l’aeroport Barcelona-El Prat també podràs traslladar-te a Altafulla amb autobús. Trigaràs uns 45 minuts.

Una altra possibilitat és viatjar en tren. A 20 quilòmetres d’Altafulla hi ha l’estació de l’AVE Camp de Tarragona, que connecta amb Barcelona, ​​Madrid i Sevilla. Des d’aquí només has d’agafar un autobús directe. Si prefereixes el tren convencional, Altafulla compta amb una estació a la que arriben trens procedents de Barcelona, ​​Tarragona i Salou.

Pots trobar més informació sobre el turisme de Catalunya a Catalunya Turisme.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *