calçots altafulla

La calçotada és un menjar típic de la zona occidental de Catalunya. Aquesta festa gastronòmica té el seu origen a Valls, en la província de Tarragona, i es basa en una varietat de ceba tendra especial d’aquesta regió, el calçot, rostida sobre les brases. A més, també es sol acompanyar per tradició amb una salsa especial anomenada salvitxada (feta amb nyores, oli, tomàquets, all, ametlles, pa dur i julivert), que és molt semblant a la salsa romesco i que té moltes versions diferents.

És molt important seguir bé el mètode de preparació per aconseguir una bona calçotada. Per això, s’han de seleccionar els millors calçots. La millor opció sempre són els autèntics calçots de Valls o, si no, calçots de la província de Tarragona. També es recomana utilitzar per a les brases sarment de vinyar per a donar-li un toc únic al calçot ja que dura el temps exacte que necessiten els calçots per cuinar-se.

Per a menjar els calçots hi ha que seguir uns senzills passos: es pela la primera capa del calçot que està cremada per les brases, s’unta la salsa (si es vol) i es porta a la boca sencer. Encara que sempre la millor opció per a provar aquest meravellós menjar és anar a menjar-la on es va originar: a la província de Tarragona, més concretament a Valls.

Un ciutadà vallense anomenat Benaiges va ser qui va començar a coure els brots tendres nats de la ceba vella a la brasa i qui va crear l’adob que acompanyen els calçots avui en dia. A partir del seu descobriment, a principis del segle XX, els calçots es van convertir en el menjar habitual durant els dies festius de moltes famílies dels pobles de la província del Alt Camp, com Valls.

Es va fer popular, no només pel seu gran sabor, si no perquè la preparació del menjar es va convertir en una festa familiar i d’amics. Durant el procés en el qual es preparen els calçots, tots els integrants hi participen o be preparant la salsa o be rostint els calçots o be preparant els plats de menjar que vagin a acompanyar-los a la taula. Per això es solien menjar a les masies catalanes, reunint als familiars i als amics per menjar junts a l’aire lliure.

Des d’aquest moment, tots els anys durant la temporada dels calçots, es preparen diferents activitats en els pobles de Tarragona que els cultiven i els preparen. D’aquesta manera, promouen els calçots i animen a provar les varietats de salses que s’hi poden crear. Un exemple d’això és el propi poble de Valls que durant un cap de setmana celebra l’arribada dels calçots i es preparen diversos concursos, com: el concurs de cultivadors de calçots, el concurs de menjar calçots i el  concurs de la millor salsa de calçots.

Així, el calçot ha aconseguit atraure el turisme a Catalunya durant els mesos d’hivern a causa del seu toc culinari especial i del sabor autèntic de la gastronomia catalana que representen. Per això mateix, pren un lloc important com a referència gastronòmica catalana, al costat de les mongetes amb botifarra o de la crema catalana, entre altres plats típics reconeguts.

També, gràcies a la gran atenció que van començar a rebre i que segueixen rebent els calçots, els restaurants de tota Tarragona i de tota Catalunya s’han començat a sumar a aquesta tradició. Avui es pot trobar a les cartes de molts dels restaurants de menjar tradicional català la opció de menjar calçots. Normalment, en aquests restaurants es fan menús especials (menús de calçotada) per a que els comensals puguin gaudir d’una autèntica calçotada acompanyada amb carn rostida o amb altres tipus de menjar alternatius.

 

Al Grup Gran Claustre disposem de diverses opcions per degustar una calçotada. La temporada comença a mitjans de gener i acaba a finals de març.

Tots els nostres calçots són de collita pròpia, plantats i cuidats amb molt d’amor a la Masia Can Martí.

Newsletter

No et perdis les nostres novetats i rep ofertes exclusives.

GRUP CLAUSTRE